Hvorfor er bambus så bra for miljøet?

Miljø-bloggere verden rundt elsker produkter laget av bambus enten det er sminkekoser, tannbørster, møbler eller annet. Men grunnen til at de tiltrekkes disse produktene er kanskje ikke av den grunnen man først tenker seg. Bambus er ikke bare trendy og kult, det har nemlig utrolig mange bra egenskaper som gjør de til utrolig bra og miljøvennlige alternativer.

Trevirke som for eksempel eik bruker omlag 40 år før det er utvokst til at det kan høstes og lages om til produkter som du og jeg kan kjøpe i butikken. Bambus derimot trenger ikke mer enn 1-5 år før det er klart for høsting. Hvis vi tar i betraktning at nesten 1 million dekar med skog verden rundt går tapt hver uke som et resultat av avskoging og at det tar mer enn 40 år før skaden er ‘reparert’ kan vi enkelt forstå at bruken av bambus er gunstig og kan drastisk redusere farten på avskogingen, samt å ta vare på den skogen vi har igjen. For som vi alle vet er skogen en viktig del av livet her på jorda.

I tillegg til at bambus gror fort har den også andre fordeler. Røttene til bambusen skyter ut nye skudd helt på egenhånd så det er ikke nødvendig å plante nye tær etter at man har høstet.

Bambus har også den gode egenskapen at den absorberer karbondioksid og slipper ut opp mot 35% mer oksygen inn i atmosfæren enn samme mengde ‘hardwood’.

Bambus produserer også veldig lite avfall. Etter at den har blitt høstet kan hver eneste del av planten bli brukt til ulike produkter. Alt fra jord berikende stoffer til dekorasjon, klær og møbler. Det er nermest unikt at hver enkelt del av en plante kan bli brukt på denne måten.

Bambus kan faktisk erstatte annen trevirke i nesten hver eneste situasjon. Papir, gulv, møbler, byggematerialer og så utrolig mye mer kan lages av bambus. Og noe kanskje ikke så mange viste er at fibrene man finner i bambus er mye sterkere enn trefiber og har en mindre sjanse for å sprekke opp når det oppstår klima og temperaturforskjeller.

Med alle disse positive egenskapene kan man lett forstå at bambus er et miljøvennlig alternativ til annet treverk og hvorfor miljø- bloggere verden rundt elsker det. Det er også verdt  å informere om at bambus også bringer med seg anden positivitet. For i tillegg til å være bra for miljøet er bambus også med på å lage sosial og økonomisk stabilitet. Produksjon av bambus produkter resulterer i mange arbeidsplasser i utviklings land hvor arbeidsledighet enkelt kan føre til sivil ulydighet.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg